Huisvogels

'Huis' vogels
Voliere
Kweken
Voeding
Verzorging
Kooien
Apotheek
Tips

 

 

Kanaries

De van oudsher bekendste vogel is hier natuurlijk de KANARIE. De kanaries die U nu bv. bij ons in de winkel tegenkomt zijn allemaal door liefhebbers gekweekt en komen ook niet meer in de natuur voor. Wel zijn ze oorspronkelijk gekweekt vanuit de Wilde Kanarie, die grauw / grijs van kleur is.
Toen mijn vrouw en ik in 1984 voor het eerst op het eiland Madeira waren hoorde en zag je ze volop in de struiken. Uitsluitend de mannen zingen vandaar dat we in de zaak altijd garantie op zang geven zodat U nooit een kat in de zak gekocht kan hebben in het geval we ons eens vergist zouden hebben. De vogels die we normaal het grootste deel van het jaar in de zaak hebben zijn:


De Waterslager, een schitterende zanger die speciaal voor de zang gekweekt wordt. Zijn haast nooit ouder dan 1 jaar; wij kopen deze mooie zangvogels van betere kwekers! Meestal is de kleur GEEL en de prijs is inmiddels opgelopen tot zo'n € 35,00 voor een gezonde man. Poppen, die U nodig hebt als U wilt kweken zijn gemiddeld tussen de € 15,00 en € 20,00 per stuk.


De Kleurkanarie, een normaal goed zingende kanarie die er in ontzettend veel kleuren te koop is. De meest gangbare hiervan zijn: De gewone gele kanarie, de groene kanarie, de goudbruine kanarie, de bonte kanarie, eigenlijk een miskleur bij gerichte kweek, de witte kanarie, de laatste jaren zeldzamer geworden, de rode kanarie, hiervoor gebruikt de kweker haast altijd een caroteen-achtige stof om deze rode kleur te verdiepen. Natuurlijk zijn alle mogelijke kleurslagen denkbaar. Schitterende vogels die echter dus nooit op een perfecte zang zijn geselecteerd. De prijs van deze vogels zit meestal tussen de ,€ 17,00 en € 30,00 per stuk. En.....rode vogels moet U onderhouden met rood krachtvoer!
Postuurkanarie
Tenslotte zijn er de Vorm- of Postuurkanaries. De bekendste hiervan zijn : de Gloster kanarie, 50% van deze vogels hebben een kuifje! de Lizard kanarie, opvallend hierbij is de "geschubde" tekening van het groen en een goede, mooie Lizard heeft een geel schedeldak. de Border, Norwich en Yorkshire kanarie, drie uit Engeland overgewaaide rassen, leuke vogels maar moeilijker om GOED te kweken. de Raza (espagnol), qua grootte benadert deze vogel de oorspronkelijke kanarie! de Frisť kanaries, een heel aparte groep met een 'vreemd' verenpak. Wij vinden deze vogels niet geschikt om alleen in een kooi te houden!

Parkieten, Valkparkieten en Agapornis (Dwergpapegaaien)

Een andere mogelijkheid is het houden en tam maken van jonge Parkietjes, Dwergpapegaaitjes of Valkparkieten. Dit zijn, buiten de "echte" papegaaien, de meest geschikte vogels om als tamme vogel te houden! Het liefst moet U zo'n vogel direct uit het broedblok kopen. Omdat dit in de zaak vaak op practische bezwaren stuit verkopen wij deze vogels uitsluitend als ze al zelfstandig kunnen eten. Het nadeel voor U kan zijn dat U iets meer moeite moet doen om zo'n vogel echt goed tam te krijgen. Jonge parkieten zijn er meestal in groen, blauw, geel, wit, bont en alle mogelijke tussenkleuren. De prijs ligt rond de € 1500 en bij een goede verzorging kunnen ze makkelijk 10 jaar worden.
Jonge dwergpapegaaitjes (zo'n € 25,00 gemiddeld) zijn er in verschillende soorten
o.a.:
  • Agapornis Roseicollie, de meest gangbare. In verschillende kleuren gekweekt.

  • Agapornis Fisherie, rode snavel met witte oogringen, is iets schuwer maar erg leuk om te zien, ook in verschillende mutaties te koop.
  • Agapornis Personata, lijkt een iets grotere variant van de Fisherie en is ook tegenwoordig veel in het blauw te koop.
Jonge vogels kunt U rustig pakken; ze bijten nog helemaal niet en binnen een paar weken heeft U hem of haar tam. Zonder te kortwieken! Als u niet van plan bent om meerdere vogels te gaan houden kunt u uw vogel het beste kopen voor deze geslachtsrijp is. Ze kunnen dan goed alleen verder door het leven.

Verzorging

Voor al deze vogels geldt dat een goede, niet te kleine kooi noodzakelijk is om ze in een goede conditie te houden. Een tochtvrije plaats en echt dagelijks vers bad- en drinkwater, een eerste klas zaadmengeling, wat krachtvoer en een versnaperingetje af en toe en U heeft jarenlang plezier van deze schitterende vogeltjes.

Papegaaien en kaketoes

Papegaaien hebben we niet op voorraad; wel kunnen we U in contact brengen met goede kwekers van deze leuke en gezellige vogels. U moet als richtprijs toch altijd wel minimaal zo'n € 500,00 in gedachten houden.

 Beginpagina Vragen Bezorgservice Apotheek Over avicultura